Test av Sandlådesand

Test av Sandlådesand

Att välja sand till sandlådan är inte så lätt eftersom det är svårt att veta vilken sand som är bäst och vad som utmärker en bra sandlådesand. När du letar efter svenska tester på sandlådensand som går att köpa i Sverige hittar du bara detta test.

När du ska köpa sand till sandlådan ska du inte köpa den första bästa sanden du hittar eller välja den billigaste sanden. Ditt barns hälsa och möjlighet till rolig lek är viktigare en ett par hundralappar.

Här kommer du få tips på de viktigaste testparametrarna för sandlådesand och vilken sand som enligt oss är den bästa sandlådesanden.

Testresultat av sandlådesand

Tester håller på att utföras på olika sorters sandlådesand från svenska byggmarknader och resultat kommer att presenteras här innan maj månads utgång. Med överkorn menas att sanden innehåller en hel del bitar som är betydligt större än max utlovad storlek på sandlådesanden.

SandlådesandVikt
kg
Partikel
mm/h
Pris
kr/kg
Total-
betyg
Info

Weibulls
200-42.25
★★★★★
Mer

Finja
200-14.70
★★★★☆
Mer

Hasselfors
200-34.00
★★★★☆
Mer

Hasselfors
8400-33.87
★★★★☆
Mer

Hasselfors
600-33.32
★★★★☆
Mer

Dansand
2400-48.88
★★★☆☆
Mer

Södra Århult
150-42.67
★★★☆☆
Mer

Boke
150-52.20
★★☆☆☆
Mer

Combimix
10000-41.30
★★☆☆☆
Mer

Okänd
150-62.67
★★☆☆☆
Mer

Rådasand
200-42.50
★★☆☆☆
Mer

St Eriks
250-32.40
★★☆☆☆
Mer

Combimix
200-44.60
★☆☆☆☆
Mer

Okänd
200-64.10
★☆☆☆☆
Mer

Totalbetyget ovan är en sammanvägning av sandlådesandens Dammighet, Kornstorlek, Byggbarhet och Pris. Observera att kvalitén på sanden som du köper kan variera något från mellan olika batcher men även mellan sandsäckarna inom en batch.

Vad är viktigt för sandlådesand?

Vad är viktigt för sandlådesand?

När du ska värdera om en sand är bra eller dålig finns följande parametrar att tänka på:

  • Dammighet - Inte ska barnen få damm på kläder och i lungor!
  • Kornstorleken - Rätt storlek på sandkornen är bra för hälsa och slott!
  • Byggbarhet - Klart att det ska gå att bygga sandslott med sanden!
  • Priset - Mindre viktigt än du själv tror!

Dammighet

Dammighet på Sandlådesand

Ett dammtest av sanden visar och den tvättat och sköljts innan den förpackas i sandsäckar. Dammet är oftast väldigt små sandkorn men kan även vara annat skräp såsom insektsrester och avskräde.

Du kan själv göra denna test genom att fylla ett litermått med sand och hälla ut all sanden snabbt från 1 meter ner i en 10 liters hink. Bäst jämförelse får du om du filmar detta med en svart bakgrund och från sidan belyser hinkens överdel med hjälp av en stark bygglampa.

Dammet gör både barnens kläder dammiga men även drar barnen ned dammet i lungorna. Sand från krossgrus och skapar stor variation på sandkornen och mycket damm. Sand från stränder eller sandåsar ger oftast mindre dammighet.

Kornstorleken

Kornstorleken på Sandlådesand

Kornstorleken på sandlådesand är viktigt av många anledningar. Om sanden har en liten variation på storleken på sandkornen är sanden oftast naturlig och inte krossand. Jämn storlek på sandkornen indikerar också att den oftast är renare från främmande partiklar. Naturligt eroderad sand har sandkorn av jämn storlek och är normalt sett mycket renare än krossand. Dessutom är den bästa sanden att bygga sandslott med har en kornstorlek på max 4 mm i diameter.

Du kan lätt kontrollera variationer i kornstorlek själv genom att fylla en halvliters plastflaska och fylla den till hälften med sand. Skaka flaskan försiktigt upp och ned 20 gånger för att kontroller hur sandkornen skiktat sig. De större sandkornen hamnar högst upp.

Byggbarhet - Sandslottstest

Byggbarhet för Sandlådesand

Något av det viktigaste med sandlådesand är att den går att forma och bygga med. Alla barn vill kunna göra broar, tunnlar och naturligtvis sandslott. Fungerar inte sanden till detta är det bättre att vara utan en sandlåda.

För att sandlådesand ska kunna formas bra för den vara lagom fuktig och ha en kornstorlek på max 4 mm. Alla sandkornen ska inte heller vara exakt lika stora eftersom en viss variation under 4 mm gör faktiskt sanden med formbar.

När du handlar sand kan du ta med dig en hink eller en sandkakeform och testa sanden. Du kan också göra sandbollar i handen, på samma sätt som snöbollar, för att kunna jämföra olika sandtyper.

Priset

Priset på Sandlådesand

Priset på sanden ska inte vara den avgörande faktorn. Dock kan priset på likvärdig sandlådesand variera ganska mycket beroende på butik. Det skiljer även lite i pris beroende på hur stor mängd sand du köper.

Ofta är det bäst att köpa sanden i 20 kg säckar eftersom dessa är lättast att hantera.

Boosta sanden

Ett tips för att sanden ska damma ännu mindre och samtidigt göra sandlådesanden ännu mer byggbara är att fukta ned sanden men en vattenslang strax innan leken. Ett annat bra sätt att få bra sand är att täcka över sandlådan med en presenning eller ett överdrag när den inte används. Detta hör att fukten håller sig kvar i sanden under varma dagar och att sanden inte förorenas av katter, fåglar, löv eller kvistar.

Testresultat av sandlådesand

Tester håller på att utföras på olika sorters sandlådesand från svenska byggmarknader och resultat kommer att presenteras här innan maj månads utgång. Med överkorn menas att sanden innehåller en hel del bitar som är betydligt större än max utlovad storlek på sandlådesanden.

Test: Dammighet

Test: Kornstorlek

Test: SandslottHitta bra sand till sandlådan hos


All populär sandlådesand

Här finns all sandlådesand som är värd att använda till barnens sandlåda.


Allt intressant om sandlådesand

Här kan du hitta mycket intressant fakta om sandlådesand men också en del kul och lustigt om sand och sandlådor.Meny - Sandlådesand
Till förstasidan på www.sandladesand.seHögst upp på sidan om sandlådesandLängst ned på sidan om sand till sandlådan
Test av sandSverigeBulBäst sand